
Ajax הינה פלטפורמה טכנולוגית המשפרת את תחום העברת המידע בין שרתי אינטרנט לבין מחשבי הקצה (מחשבי הגולשים), על מנת להבין כיצד פועלת הפלטפורמה ומה הן יתרונותיה, נבחן קודם את מטרותיה ואופן יישומה.

מטרה עיקרית: טכנולוגיה שתשפר באופן משמעותי את חוויית הגלישה, ותאפשר מהירות גבוהה לטעינת דפי אינטרנט
אופן היישום: תקשורת דו כיוונית בין מחשב הגולש לבין שרת אתר האינטרנט, כתוצאה מכך מופעל קוד JAVASCRIPT במחשב הגולש, המאפשר פענוח מהיר של מידע הנשלח מהשרת.
פלטפורמת AJAX, היא ראשי תיבות של Asynchronous JavaScript And XML. לפלטפורמת ה-AJAX יש הרכב דו כיווני:
צד המשתמש :ה-HTML וה-JavaScript
וצד השרת, ה-PHP.
ניהול התקשורת של מחשב המשתמש עם השרת מתבצע דרך אובייקט JavaScript שנקרא xmlhttp object שמאפשר ל-JavaScript לשלוח ולקבל דרכו מידע. כל מידע שנשלח מונע תקשורת מיותרת בין השרת למשתמש, ובכך למעשה מתאפשרת שליחת מידע מינימאלי, המתורגם באופן מהיר במחשב המשתמש לעמוד או דף אינטרנט וכל זאת מבלי להמתין זמן ממושך לטעינת העמוד.
לפני ואחרי עידן ה- Ajax
צורת התקשורת בין השרת למחשב המשתמש נעשתה באופן הצגה מלא של דפי HTML. אשר אנו גולשים לאתר אינטרנט כלשהו הדפדפן שולח Requestלשרת, ומבקש את דפ האינטרנט אליו גלשנו, במידה והשרת מצא את הדף שביקשנו, הוא שולח Response, הדפדפן מקבל את התשובה שבדרך כלל מכילה html ומציג את התשובה בדפדפן. תהליך זה יתבצע הלוך ושוב, גם אם נבקש לבצע פעולה פשוטה, כל המידע מהלקוח יישלח במתכונת Request חדש לשרת עם כל המידע שנאסף, השרת מקבל את המידע, מנתח אותו ושולח Response חדש שהיא תהיה html חדש.
ה- Ajax נועד לחסוך לנו זמן ולייעל את מהירות התגובה, איסוף המידע והשליחה. במקום לשלוח את כל תוכן הדף לשרת, נפעיל מתודה בשרת בעזרת יצירת Request מ – Java Script, השרת יחזיר רק את המידע אותו ביקשנו, ולא את כל הדף מחדש.
החיסכון שלנו הוא יהיה כפול, ראשית חסכנו המון תעבורה והפחתנו עומסים מהשרת בנוסף חווית המשתמש משתפרת פלאים מכיוון שהוא מחכה הרבה פחות זמן לקבלת תשובה והוא לא חווה את התהליך המעצבן שהדף נהיה לבן ונבנה מחדש.
יתרונות וחסרונות השיטה
יתרונות
קשרי גומלין בין מרכיבים שונים בטפסי נתונים או חיפוש,ל דוגמה: אם נסמן שם מדינה תיפרס בפנינו רשימת הערים שבה ובכך נוכל לקצר הליכי הרשמה או חיפוש.
עדכון רציף של המידע ללא צורך לרענן דף אינטרנט בכל פעם.
התראה על טעויות- מאפשר למשתמשים לגלות מיידית טעויות ולא להקליד נתונים מחדש
השלמה אוטומטית של טקסטים: בעת הקלדת הטקסט המערכת מזהה מילים מוכרות ומשלימה אותן אוטומטית. לדוגמה: אופן הפעילות של מנוע החיפוש גוגל
חסרונות השיטה:
לחצן ה-Back של הדפדפן עלול לא להגיב
קושי בשמירת דפים במועדפים.
השהיית הרשת (network delay) יכולה לגרום לבעיית שימושיות.
יש צורך לאפשר JavaScript.
כיום, כל דפדפני האינטרנט תומכים ב- Ajax, כאשר כולם מבקשים מהגולש התקנת JavaScript טרם השימוש בטכנולוגיה זו.
